In Den Haag faciliteert en stimuleert Urban Sensing Lab meetinitiatieven in de stad
Dataverzameling is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zeker wanneer het gaat om onze directe leefomgeving. Steeds vaker wordt dit in samenwerking opgezet met de samenleving. Overheden, kennisinstellingen en burgers bundelen dan hun kracht om factoren als luchtkwaliteit, grondwaterstanden en stedelijke hitte-eilanden in kaart te brengen. Nationaal en internationaal ontstaan er steeds meer groepen burgers, "Smart Citizens", die samen de leefomgeving meten en daarmee interessante resultaten behalen.
De gemeente Den Haag en provincie Zuid-Holland vinden het belangrijk om samen met bewoners te werken aan digitalisering. Daarom gaan we in samenwerking met GovTechNL het Urban Sensing Lab in Den Haag doorzetten. Het Urban Sensing Lab is een aanzet tot een burgermeetnetwerk in Den Haag. In dit project bouwen we aan een gemeenschap die gebruikmaakt van innovatieve technologieën om onze stad slimmer, gezonder en leefbaarder te maken. We onderzoeken samen met inwoners de kansen en behoeftes om de leefomgeving te meten, begrijpen en veranderen.
Ben jij klaar om een verschil te maken in jouw buurt?
Het Urban Sensing Lab lanceert een spannende campagne om het meest veelbelovende meetproject te ondersteunen met de nodige financiering. Of je je nu richt op luchtkwaliteit, hittestress, zwerfvuil op straat of vochtigheid in slecht geventileerde huizen, wij zijn er om je project te helpen slagen!
In Gouda zijn technische creatievelingen bezig met luchtkwaliteit meten, maar ook water en geluid.
Luchtkwaliteit zichtbaar maken, daar werkt een samenwerking van het Citizen Science Lab van de Universiteit Leiden en inwoners van de stad aan.
Lees hier over hoe inwoners van Zoetermeer lokaal fijnstof meten.
Luchtwachters Delft is al jaren bezig met zich technisch ontwikkelen op het gebied van fijnstof meten.