Luchtwachters Delft is al jaren bezig met zich technisch ontwikkelen op het gebied van fijnstof meten.
In 2016 bleek dat in verschillende steden de wettelijke grenswaarden voor luchtvervuiling werden overschreden. Om daar lokaal aandacht voor te vragen vormde een aantal gedreven burgers de groep Luchtwachters Delft. Door de leden in werkgroepen in te delen en taken te verdelen met deadlines, werd er in korte tijd veel bereikt.
Met een vragenlijst werd duidelijk wat de Delftenaren dwars zat. Dat waren scooters op het fietspad, autoverkeer op drukke wegen, en rook door houtstook, destijds een behoorlijk onderschatte bron van fijnstof.
Vervolgens richtte Luchtwachters Delft zich op de politiek, door de gemeente te vragen naar maatregels om de lucht gezonder te maken, en door raadsleden te informeren over het belang van luchtkwaliteit en hoe de uitstoot van schadelijke stoffen verminderd zou kunnen worden.
Daarnaast kwamen er publieke acties. Bijvoorbeeld de Eerlijke Scooter, waarvan de uitlaat aan de voorkant hing, dus voor het gezicht van de scooterrijder in plaats van de fietser erachter. Of fijnstof vangen met een groot doek aan een wiek van Molen de Roos. Een andere actie was het meten van fijnstof met draagbare sensoren. Al snel bleek dat 1 dag meten te kort was om conclusies te trekken. Daarop volgde na een serie workshops om zelf fijnstofmeters te bouwen een vast netwerk van zo’n 45 meetpunten in Delft.
Oproep Het Delftse meetnetwerk is aan vernieuwing toe, om te kunnen onderzoeken waar verbetering van de luchtkwaliteit nodig en mogelijk is. Geïnteresseerde inwoners die fijnstof willen meten zijn welkom.
In Gouda zijn technische creatievelingen bezig met luchtkwaliteit meten, maar ook water en geluid.
Luchtkwaliteit zichtbaar maken, daar werkt een samenwerking van het Citizen Science Lab van de Universiteit Leiden en inwoners van de stad aan.
In Den Haag faciliteert en stimuleert Urban Sensing Lab meetinitiatieven in de stad
Lees hier over hoe inwoners van Zoetermeer lokaal fijnstof meten.